СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ ШАРЛАТАНИ

СЕСТРИТЕ ФОКС

Кейт, Маргарет и Леа Фокс минавали за водещи фигури на спиритизма през 19-ти век, като основната им квалификация за тази работа се състояла в наглата им мошеническа нагласа.

Двете по-млади сестри, Кейт и Маргарет, били само на 10 и 12 години, когато през 1848 година убедили глуповатите си родители, че могат да разговарят с домашен призрак, чрез система от почуквания и потропвания. Момичетата щракали под масата с пръстите на краката си и твърдели, че това са отговори на призованите от тях духове. Тази примитивна измама предизвиквала изумлението на всички глупаци, населявали съседните улици.

Когато и голямата сестра Леа се включила в представлението, трите хитроумни момичета неусетно спечелили международна слава, като медиуми, говорещи с духове. Така те печелели баснословни суми със своите сеанси.
Потропване и пукане на пръсти? Наистина ли?… Всеки, който изкарва прехраната си с такива елементарини трикове, заслужава бурни овации. Сестрите създали цяла система за комуникация с предполагаемите духове… Те го правили в продължение на цели 40 години! И печелели добре от това. Един учен на име Уилям Крукс дори изследвал сестрите и обявил, че техните способности са истински.

Илюзионистът Хари Худини написал следното относно Крукс и неговите експерименти с медиуми:

„В ума ми не остава ни най-малко съмнение, че този интелигентен човек е бил изигран и че доверието му е било предадено от така наречените медиуми, които е тествал. Уменията му за наблюдение са били заслепени, а способността му да разсъждава е била толкова замъглена от предубеждението му в полза на всичко паранормално и окултно, че той не можел, или не искал, да устои на влиянието.“

За съжаление, сестрите развили и страст към скъпи спиртни напитки. На стари години те били разобличени като измамни пияници, които използвали палците на краката си, за да произведат звуци от задгробния свят – елементарен трик, който не би трябвало да заблуди дори и семейното куче.

През 1888 година две от подпийналите сестри признали всичко, когато един репортер им предложил 1500 долара. Парите бързо били пропилени и трите сестри умрели в мизерия. Погребали ги в бедняшки гробове. Дори Чарлз Дикенс не би могъл да измисли по-подходящ завършек на историята за сестрите Фокс…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

www.SuperAstro.net

Share