Архиви за категория Философия

ЕДИН ИЗТОЧЕН МЪДРЕЦ

ЛЕЧИТЕЛ И ДУХОВЕН НАСТАВНИК

Дийпак Чопра е лекар- ендокринолог, основател на център за борба с неизлечими болести, включително и рак. Изучава Аюрведа в Индия и интегрира древните познания със съвременните постижения на официалната алопатична медицина.
Той минава за един от големите духовни водачи на нашето време. Автор е на десетки книги, преведени на много езици. За труда си “Квантово лечение” е номиниран за Нобелова награда за алтернативна медицина.

Запознайте се с неговите 10 ключа за постигане на щастие:

1.ТЯЛОТО ТИ Е МЪДРО

В тялото ти е заложена безпогрешна система за избор на правилните за теб неща. Преди да вземеш поредното решение, вслушай се в сигналите, които тялото ти изпраща. Ако ти отговори с физически или емоционален дискомфорт – внимавай. Ако ти отговори с радост и задоволство – решението е правилно.
Прочети още

Share

БЕДНОСТТА КАТО СТРАДАНИЕ И МРАК

ИНТЕЛЕКТ И МИЗЕРИЯ

Преди много години Бърнард Шоу е написал нещо, което е в сила и до днес: „Злото, което трябва да атакуваме в нашия свят, се състои не в греха, алчността, монополите, пиенето, властта, демагогията или което и да е от плашилата, които реформаторите обвиняват, а чисто и просто в Бедността.“

Стивън Хокинг смята, че невежеството е най- голямата заплаха за човечеството. Работата е там обаче, че бедността е главната пречка за интелектуалното израстване на човека. Това сочат няколко актуални научни изследвания…
Прочети още

Share

ПАПАТА НА МИСТИЧНАТА ЛИТЕРАТУРА

ЕДИН НЕОБИКНОВЕН ПИСАТЕЛ И МИСЛИТЕЛ

Карлос Сесар Салвадор Арана Кастанеда е американски писател, социолог и антрополог, определян като майстор на мистиката. Роден е в Перу през 1925 година, а по-късно емигрира в САЩ. Той учи в Лос Анджелис и защитава докторат по антропология.

Неговата сила са книгите с мистично съдържание, които се продават много добре. Кастанеда живее в САЩ и Мексико, като предимно твори в Лос Анджелис.
Прочети още

Share

НАУКА ИЛИ ШАРЛАТАНСТВО

ЗА И ПРОТИВ ХОМЕОПАТИЯТА

Привържениците на хомeoпaтиятa считат, чe тялoтo ycпeшнo нaмиpa пътищaтa зa своето coбcтвeнo изцеление. Хомеопатията caмo мy пoмaгa, ĸaтo нaбaвя чpeз oпpeдeлeнo ĸoличecтвo и дoзиpoвĸa нeoбxoдимoтo вeщecтвo зa лечение нa дaдeнa болест. Maĸap дa изпoлзвa филocoфcĸитe пpeдпocтaвĸи нa дpeвни лeчитeлcĸи тexниĸи и мeтoди, xoмeoпaтиятa днec ce e paзвилa ĸaтo caмocтoятeлнa диcциплинa, ĸoятo имa cвoи coбcтвeни пpeдпиcaния, идeи и пpилoжeния.

Оcнoвoпoлoжниĸ нa ĸлacичecĸaтa xoмeoпaтия е Caмyeл Xaнeмaн. Той ĸyлтивиpa нacлeдeнитe филocoфcĸи твъpдeния oт дpeвнocттa и, придавайки им cъвpeмeннa фopмa cтигa дo Зaĸoнa нa пoдoбиeтo, ĸoйтo гласи: “Πoдoбнoтo лeĸyвa пoдoбнo”. Koeтo пpaĸтичecĸи ce изpaзявa в cлeднoтo:
Прочети още

Share

БЕДНОСТТА- СТРАДАНИЯ И МРАК

ИНТЕЛЕКТ И МИЗЕРИЯ

Неотдавна Стивън Хокинг заяви, че невежеството е най- голямата заплаха за човечеството. Актуални изследвания показват пък, че най- голямата заплаха за интелектуалното израстване на хората е бедността.
Умствените способности на хората, които постоянно се занимават с това как да свържат двата края, падат с около 13 пункта. Същият ефект оказват върху човека и безсънните нощи. До такъв извод наскоро е достигнал екип от канадски учени от Университета на Британска Колумбия.
Прочети още

Share

МЪДРОСТТА НА ТИБЕТ

МАКСИМИТЕ НА ДАЛАЙ ЛАМА

Всеки е чувал за Далай Лама, но малцина знаят, че това съчетание от две думи означава „океан от мъдрост“. Официално всеки тибетски религиозен водач има мандат от 7 години. В наши дни действа 14-ият Далай Лама на име Тензин Гиатсо. Предлагам на вашето внимание няколко негови мисли:

„Вярвай в собствените си сили. Когато вярваш в тях, ставаш по-силен с всеки изминал ден.“
Прочети още

Share

ERRARE HUMANUM EST

ГРЕШКАТА- ВРАГ ИЛИ ПРИЯТЕЛ

Има такава древна поговорка: „Само глупакът се спъва два пъти в един и същи камък.“ Според едно проучване на Мичиганския университет хората се разделят на две групи по отношение на грешките – едните имат непроменлива нагласа, т. е. спъват се отново и отново в един и същи камък. Другата група обаче има нагласа, насочена към промяна и растеж.

“Обръщайки внимание на грешките си, ние инвестираме повече време и усилия в коригирането им,” казва авторът на проучването Джейсън Моусър. “Резултатът е, че така човек кара грешките му да работят в негова полза.” Някои грешки са толкова изкушаващи, че всички ги правим на един или друг етап. Умните хора се учат от тези грешки и никога не ги повтарят.

Ето кои са най- честите грешки на хората:
Прочети още

Share

КАК ДА ПРОМЕНИМ СЪДБАТА СИ

ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР

Знаете историята за чашата, която е наполовина пълна и наполовина празна, нали? Всичко се свежда до гледната точка. Ако сте от хората, които виждат чашата наполовина пълна, значи сте от „групата на оптимистите“.
Само хората, които са усвоили оптимизма като начин на мислене, са тези, които се чувстват щастливи в по-голяма част от времето! Дори настройката, с която се събуждате сутрин, е изключително важна и определяща за това по какъв начин ще премине денят ви.
Прочети още

Share

ПОРЕДНАТА КОНСПИРАТИВНА ТЕОРИЯ

БЕЗУМНИ НЕЛЕПИЦИ

Теорията за кухата Земя е псевдонаучно поверие и конспиративна теория, която твърди, че планетата Земя е куха. Някои нейни разновидности включват твърдения за обитатели на “вътрешната Земя”, които вървят нагоре с краката. Други пък говорят за по-малка сфера, затворена вътре в предполагаемата земна “кухина”. Някои твърдят, че този вътрешен обект служи като слънце за обитателите на вътрешната Земя. Това последното поне донякъде е по-смислено от гледна точка на физичните закони на гравитацията, макар и да е в пълен разрез с всички досега известни принципи на геологията.
Прочети още

Share

В ДИРЕНЕ НА ИЗВЪНЗЕМЕН РАЗУМ

НАЙ- МАЩАБНОТО НАЧИНАНИЕ В СВЕТА

Руският милиардер Юрий Милнер обяви, че планира да инвестира 100 милиона долара в издирване на разумен извънземен живот.

С помощта на едни от най-големите радиотелескопи в света екип от подбрани лично от Милнер учени ще проведе инициатива, наречена Breakthrough Listen, в рамките на която 10 години ще се издирват радиосигнали, които биха могли да са доказателство за съществуването на разумен живот в някоя от другите части на Вселената.
Прочети още

Share